fbpx
schaap - banner

Een schaapje maken voor het Gooisch Natuurreservaat

Op 4 Juni mogen wij workshops geven op het Gooisch Natuurreservaat. 
Wie aan de lente denkt, denkt aan de kleur groen, het zonnetje na een flinke regenbui en de geboorte van kalfjes, lammetjes en kuikentjes. De natuur speelt een grote rol bij de term lente, net zoals bij Pasen.

De stagiaires bij Simone van Olst hebben zichzelf overtroffen. Dit jaar hebben zij meerdere speciale ontwerpen geïntroduceerd die betrekking hebben tot het paasfeest. Het volgende zeer schattige design zal door Rosa uitgelegd worden.

Stel jezelf eens voor
Mijn naam is Rosa, ik zit op het Grafisch Lyceum Rotterdam en doe de opleiding Visual Design. Hier leer ik alles over het maken van illustraties en grafisch design. Op het moment loop ik stage in het beeldhouwatelier van Simone. Hier werk ik voornamelijk aan illustraties, verder ben ik te vinden in de grote ‘’werkplaats’’, waar ik zo nu en dan mag beeldhouwen.

Wat heb jij ontworpen?
Ik heb gewerkt aan het schaapje

Hoe komt het dat je dit design hebt gemaakt?
Voor het Gooisch Natuurreservaat willen we natuurlijk nieuwe diertjes ontwikkelen die te maken hebben met het Gooise natuur. een leuk voorbeeld van deze is het schaapje. Dit is het eerste beeld waar ik mee begonnen ben te ontwerpen en te maken. Voor het schaap moeten er twee modellen gecreëerd worden; een simpele die snel en makkelijk te maken is en een heel gedetailleerde. Zelf ben ik eerst begonnen met de gedetailleerde.

Kan je meer vertellen over hoe je te werk bent gegaan?
In het begin ben ik schetsen gaan maken van schapen, zodat ik de karakteristieke eigenschappen van hen duidelijk in beeld heb. Daarna ben ik deze gaan schetsen zoals deze in een beeld eruit zouden zien. Dit resulteerde in een iets minder realistisch en versimpelde versie van de originele schetsen. Vervolgens ben ik een startmodel gaan uitzoeken en heb ik hier een kleine schets op gemaakt, waarna ik de grote onnodige delen weg ben gaan raspen. Na deze stap ben ik begonnen aan de vorm van de schaap in grove lijnen. Zodra dit duidelijk genoeg was, ben ik aan de details begonnen. Denk aan de wat meer uitdagende onderdelen, zoals de oogjes, de bolletjes die voor zijn wollige ‘’look’’ zorgen, de oortjes en het staartje. Tot slot moet het geschuurd worden door welgeteld drie verschillende schuurmatjes, tot deze mooi glad is.

Waardoor heb je je laten inspireren dit design te maken? Heeft het lang geduurd tot je met het perfecte ontwerp kwam? Vertel over je proces.
Vooral de wollige uitstraling van een schaap wilde ik goed overbrengen. Dit was zeker lastig om uit te vogelen, want hoe laat je steen eruit zien als iets zachts? Door vele schetsen te maken en erg veel tijd in het project te stoppen ben ik tot de conclusie gekomen dat ‘’bolletjes’’ de illusie zullen creëren van zachte wol. Uiteindelijk is dit dus goed gelukt en ik ben zeker tevreden met hoe schattig het eruit ziet.

Ben je nog altijd tevreden over het ontwerp?
Tevreden is het minst wat ik kan zeggen. Trots is het meer, op de tijd die ik hierin heb gestoken en de motivatie door te gaan tot het einde. Uiteindelijk was het zwoegen het absoluut waard.

Waarom vind je dat iedereen deze zou moeten maken?
Het geeft een vorm van voldoening deze te maken, vooral gezien het feit dat dit een moeilijke textuur is om als illusie uit steen te creëren. Het maken van de simpele versie van het schaap is niet moeilijk, het zal maximaal zo’n twee tot drie uur duren voor je deze af hebt. Ben je toe aan een uitdaging? Ga dan voor de gedetailleerde versie, dan weet je zeker dat je voor een middagje zoet bent!

 

Translate »